Perlu Ambil Tahu

Saturday, 10 September 2011

Aneka Rasa Petai ..

Busuk la, jangan makan banyak sangat, hehe itulah yang keluar dari mulut orang ramai kalu nak makan petai.
Tapi itu dulu sekarang dah ramai yang suka makan.
standard la xkan nak makan petai waktu kerja kot busuk r kn..
untuk edisi kali ini saya nak kongsikan pelbagai jenis petai di malaysia dan masakan apa yang kita boleh buat dengan petai.Petai juga dari segi sains nya

JENIS PETAI
NAMA TEMPATAN
NAMA SAINS
Petai kerayung
Parkia javanica
Petai meranti
Parkia singularis
Petai biasa/papan
Parkia speciosa
Petai nering
Parkia sumatrana
Kandungan
Nilai
Tenaga
120.0 kalori
Kalsium
126.0 mg
Besi
3.4 mg
Vitamin BI
0.2 mg
Vitamin C
32.7 mg
Protein
10.0 gram
Karbohidrat
16.0 gram
Gentian
1.5 gram
Lembapan
69.0 gram
Lemak
1.8 gram
Lain-lain
1.7 gram

rujukan dari http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s3_99/juliana.html


















tak kisah apa pon yang kita makan yang pasti kita harus menjaga kesihatan kita dengan baik.
yang pastinya saya suka makan petai tapi lebih kepada kulitnya saya pon tak tahu.

petua saya kalu taknak makan petai busuk mulut makan la kulit sekali.hehe
sumber mr.google

No comments:

Post a Comment