Tapi itu dulu sekarang dah ramai yang suka makan.
standard la xkan nak makan petai waktu kerja kot busuk r kn..
untuk edisi kali ini saya nak kongsikan pelbagai jenis petai di malaysia dan masakan apa yang kita boleh buat dengan petai.Petai juga dari segi sains nya
JENIS PETAI
NAMA TEMPATAN | NAMA SAINS |
Petai kerayung | Parkia javanica |
Petai meranti | Parkia singularis |
Petai biasa/papan | Parkia speciosa |
Petai nering | Parkia sumatrana |
Kandungan | Nilai |
Tenaga | 120.0 kalori |
Kalsium | 126.0 mg |
Besi | 3.4 mg |
Vitamin BI | 0.2 mg |
Vitamin C | 32.7 mg |
Protein | 10.0 gram |
Karbohidrat | 16.0 gram |
Gentian | 1.5 gram |
Lembapan | 69.0 gram |
Lemak | 1.8 gram |
Lain-lain | 1.7 gram |
No comments:
Post a Comment