isu kali ini adalah tentang ikan buntal..Setahu saya ikan buntal ni tak boleh makan tapi rupanya boleh makan
sy ada tengok dalam satu rancangan tv neh diorang wat bubur ikan buntal paling sedap kat taiwan tapi kebanyakkan penyediaan ikan buntal adalah di Jepun.Hrmm
Tapi ada satu lagi cerita jepun ni tunjuk pasal masakan Jepun tp drama lah chef menggunakan telur ikan buntal sebagai makanan tapi dalam kuantiti yang sedikit.
Hrmmm....jadi saya pon google so dapatlah fakta di bawah ni..tahun 2008
KUALA LUMPUR 20 Jun - Kementerian Kesihatan menasihatkan supaya orang ramai tidak membeli atau memakan ikan buntal yang didapati beracun dan boleh membawa maut.
Pengarah Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan, Datuk Dr. Hasan Abdul Rahman berkata, ini kerana kementerian itu melaporkan sebanyak enam kes keracunan makanan akibat memakan ikan buntal dari 6 Mei hingga 10 Jun lalu.
Katanya, kes-kes yang dilaporkan itu telah menyebabkan 36 orang sakit dan dua daripadanya meninggal dunia.
"Semua kes tersebut berlaku di daerah Johor Bharu iaitu dua kes dan satu kes masing-masing di Kota Tinggi, Batu Pahat, Kulai dan Pontian," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Katanya, ikan buntal atau puffer fish mempunyai racun semula jadi iaitu tetradoxin (TTX) yang terdapat dalam hati, ovari dan usus ikan tersebut.
Menurut Hasan, racun ikan itu sangat berbahaya dan tidak dapat dimusnahkan oleh suhu.
"Ia boleh menyebabkan gangguan sistem saraf yang serius dan boleh membawa maut. Keracunan boleh berlaku jika proses menyiang ikan itu dilakukan dengan tidak berhati-hati," katanya.
Hasan berkata, Jabatan Kesihatan negeri Johor juga telah mengeluarkan notis di semua pasar dan premis menjual ikan buntal di seluruh negeri itu bagi melarang penjualannya kepada orang awam.
Katanya, orang ramai dinasihatkan melaporkan kepada Jabatan Kesihatan atau Pejabat Kesihatan daerah sekiranya terdapat penjualan telur, daging atau apa-apa produk daripada ikan buntal di negeri itu.
"Mereka juga perlu dapatkan rawatan segera jika sakit setelah memakan ikan itu. Antara gejala keracunan ikan tersebut adalah kebas di mulut, lidah, muka, hujung tangan dan kaki, muntah, cirit-birit, sakit perut, pening, sukar bercakap dan kelumpuhan," katanya.
Kat Jepun restoran yang jual masakan ikan buntal ini dimakan oleh owner restoran dulu didepan pelanggan. Kalau tak jatuh mampus baru customer makan.
tapi dari sudut agama plak cam ner yew saya pon google lah..dapat yang ni...tahun 2009
Pelik tetapi benar. Difahamkan, kebanyakan pelaut biasa memakan ikan buntal walaupun spesis itu beracun kerana mendakwa tahu cara untuk membuang bisanya.
Pun begitu, sedalam manakah pengetahuan mereka mengenai bisa haiwan vertebrat (bertulang belakang) kedua paling berbahaya kepada manusia selepas katak emas beracun (Phyllobates terribilis) dari Pantai Pasifik Colombia itu?
Racun pada ikan tersebut bukan sahaja mampu melumpuhkan urat saraf malah boleh membunuh jika kita tidak berhati-hati. Untuk memegangnya disaran memakai sarung tangan tebal bagi mengelak keracunan atau digigit ikan tersebut.
Ikan buntal atau nama saintifiknya, Tetraodontidae mempunyai empat gigi besar, tertanam pada 'gusi' atas dan bawah yang digunakan untuk menghancurkan cengkerang mangsanya seperti krustasia, moluska dan cacing merah.
Kulit dan organ dalamannya seperti ovari, hati, usus, tisu otot dan darah pula mengandungi neurotoksin dipanggil tetrodotoksin yang membawa maut kepada manusia. Racun tersebut melumpuhkan otot mangsa dalam keadaan sedar dan akhirnya mati akibat asfiksia.
Hidangan eksotik
Walaupun pakar mengesahkan racun yang terdapat dalam seekor ikan buntal boleh membunuh kira-kira 30 orang dewasa, ia tetap menjadi salah satu hidangan tradisi istimewa di Jepun dan Korea, masing-masing dikenali sebagai fugu serta bok-uh.
Sebagai hidangan eksotik yang bermusim (November hingga Februari), pelanggan perlu bersedia untuk membelanjakan kira-kira RM150 hingga RM1,000 bagi sepinggan fugu.
Fugu adalah perkataan Jepun bagi ikan buntal dan hidangan yang diperbuat daripada daging ikan buntal termasuk spesis Takifugu, Lagocephalus atau Sphoeroides dan ikan landak genus Diodon.
Disebabkan racun ikan buntal boleh membawa maut jika salah cara penyediaannya, fugu dianggap sebagai antara makanan Jepun yang paling terkenal dan berbahaya.
"Tukang masak fugu perlu melalui latihan ekstrem untuk mempelajari seni persediaannya tanpa membiarkan toksin berbahaya pada organ dalaman ikan terkena pada dagingnya.
"Di Jepun, kerajaan mengeluarkan lesen khas kepada tukang masak serta restoran yang menyediakan hidangan berkenaan,'' kata Master Chef, Ricky Kamiishi, Chef Eksekutif Jepun di Restoran Iketeru, Hotel Hilton Kuala Lumpur.
Mempunyai pengalaman hampir 15 tahun dalam seni penyediaan fugu, Kamiishi cukup berkemahiran dalam memastikan setiap ikan yang disiang 100 peratus bebas racun untuk hidangan para pelanggan.
Namun, terdapat sesetengah chef tidak bertanggung jawab sengaja meninggalkan sedikit toksin pada daging ikan untuk memberi 'kejutan' kepada pelanggan tanpa membunuh mereka.
Kamiishi menjelaskan, cara menyiang fugu perlu dibuat dengan teliti mengikut bahagian ikan tersebut yang akan dimasak secara berasingan.
Kebanyakan isinya boleh dimakan, kecuali insang, kepala, gigi, pipi dan permukaan kulit fugu yang mesti dikikis dengan alat khas.
"Apabila fugu dipotong dan dibersihkan dengan selamat, ia dipotong halus (2 atau 3 milimeter) menggunakan pisau khas dipanggil 'hiki' untuk menyediakan fugu sashimi atau tessa.
"Tessa dihidang seperti lukisan blok kayu yang indah berbentuk bunga kekwa, iaitu bunga kematian masyarakat Jepun,'' ujarnya.
Ia dihidang bersama kulit fugu yang dihiris halus bersama sashimi atau kepingan fugu mentah. Isi selebihnya dimasak dalam periuk panas di buat sup menggunakan daging fugu, tauhu, cendawan shitake dan sayuran mentah.
Sup berkenaan akan dimasak sehingga pekat dengan menambah bahan-bahan baru dan digunakan untuk menyediakan hidangan zousui atau bubur nasi.
Haram atau halal?
Dalam pada itu, menilai dari sudut agama, Pensyarah Jabatan Bahasa al-Quran, Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Ustaz Mohammad Nidzam Abdul Kadir, berkata, secara umumnya, ikan dianggap sebagai bangkai laut dan hukumnya harus dimakan.
Pun begitu, hukum agama jelas mengkategorikan ikan buntal sebagai binatang beracun yang haram dimakan sekiranya masih mempunyai sifat beracun yang membawa mudarat kepada manusia.
"Ikan buntal haram dimakan bukan kerana zatnya ( contoh: haiwan berpenyakit) tetapi disebabkan sifatnya yang berbahaya kepada manusia.
"Tetapi jika sifatnya yang kotor dan berbisa itu dibuang, hukumnya harus atau halal dimakan, sama seperti kebanyakan bangkai laut (hidupan marin) lain,'' jelas beliau.
Makan ikan buntal ni tak salah dan boleh makan dari sudut agama tapi kalau nak makan kenalah cari chef yang betul2 tahu cara menyiang ikan comel ni (terpaksalah terbang ke jepun demi fugu).takpon amik kursus menyiang ikan comel pastu masak kat umah heheh..
Tapi sebelum nak makan tu bismillah yea.
antara hidangan fugu:
sedap kan tapi bahaya.hrm..so tepuk dada tanya selera.
semua sember ni dr mr.google.hehe
No comments:
Post a Comment