resepi rahsia saya sendiri.
boleh dimakan untuk sahur ataupun buka puasa.
Bihun Sup Kasih Sayang
bahan2nya dan cara memasak.
udang 5 ekor
(tak kisah udang apa tapi mesti saiz sederhana besar,
bersihkan dan belah dibelakangnya)
sayur sawi atau kailan cina,
terpulang pada choice masing2 ok
( sayur dicelup air panas
dan rendam dalam ais sejuk kemudian toskan).
then bahan tumisan halia,bawang merah
dan putih sedikit herba (untuk sup)potong kecil2
dan tumiskan sehingga naik bau,
then masukkan udang kacau sekejab agak2 orange
masukkan bahagian batang sayur dahulu,
gaul sekata sehingga selesa,
kemudian masukkan 2 cawan air,then tambahkan
sedikit kelp yang sudah dimasak(dipotong halus2)dan cili hijau,
biarkan mendidih masukkan mihun gaul sekata
sehingga selesa sampai mendidih tambahkan 4 sudu sos tiram
dan,gaulkan then masukkan 2 biji telur (jangan pecahkan kuning telur)
dan biarkan mendidih sekejab sahaja,
kemudian tutup api dan hiaskan bersama sayur tadi beserta daun sup
dan lobak masin yang direndam air panas.
selamat mencuba. gambar dibawah ni saya google utk memudahkan anda.(kalau boleh gunakan bahan seperti gambar dibawah macam cili dengan sos and udang)
SELAMAT MENCUBA.
ada satu kedai ni ada jual bihun sup utara di pekeliling sedap sangat
saya dengan boyfriend saya akan datang kedai ni at lease sebulan sekali
tak bley miss sedap giler rasa macam bihun sup yang nenek saya buat.asli dan tulen.hehe.
No comments:
Post a Comment